testimoniale
login

Influenta statusului emotional asupra alimentatiei copilului

Pe fondul imaturitatii emotionale a copiilor chiar si o tulburare emotionala trecatoare si minora (anxietate, frica), poate sa declanseze o alimentatie excesiva sau dimpotriva insuficienta.
            Cantitatea alimentelor variaza in functie de varsta si efortul fizic zilnic (consumul de energie), astfel ca spre exemplu acesta poate sa consume dimineata o cantitate mare de alimente, ca apoi seara sa manance mult mai putin; acelasi copil poate sa inverseze cantitatile de alimente in urmatoarele zile in functie de efortul fizic depus.
Parintii trebuie sa accepte acest comportament alimentar, pentru ca este normal, in special in perioada de crestere, astfel ca nu este indicata alimentatia copilului contrar vointei acestuia..
             Parintii nu trebuie sa se ingrijoreze nici in cazul copiilor care au o dieta sanatoasa, dar redusa cantitativ, acestia avand nevoie de mai putine calorii pentru a-si desfasura activitatile zilnice obisnuite. De asemenea, alti copii de aceeasi varsta consuma cantitati mai mari de alimente decat in mod normal.
            Odata cu inaintarea in varsta copilul realizeaza singur importanta pastrarii unei greutati normale. Statura longilina si greutatea corporala mica sunt idealurile societatii in care traim. Un numar destul de mare de copii si adolescenti sunt nemultumiti de aspectul fizic general, lucru frecvent intalnit chiar si in randul copiilor care nu au probleme de greutate.
Copiii supraponderali sunt deseori tinta glumelor aparute in anturajul acestora, lucru care afecteaza profund respectul de sine si poate da nastere unor tulburari psihice, precum depresia.
             Indiferent de parametrii fizici ai fiecarui copil, pediatrii recomanda parintilor sa incerce sa-i ajute pe acestia in instituirea unei diete sanatoase si in acceptarea aspectului fizic al acestora.
             Dezvoltarea unui stil de viata sanatos, cresterea increderii in sine precum si acceptarea aspectului fizic se realizeaza prin:

             - evitarea criticarii in public a greutatii copilului. Felul in care parintii vorbesc despre aspectul fizic al copilului, fie in public, fie in particular, poate avea un impact neprevazut asupra asupra imaginii proprii. Este indicat ca in discutiile cu copilul sa i se explice acestuia importanta unei alimentatii echilibrate si a avantajelor pe care le are prin pastrarea unei greutati normale;
            - oferirea unui exemplu pozitiv in legatura cu un stil de viata sanatos care promoveaza activitatea fizica regulata, evitarea sedentarismului, precum si mentinerea unei alimentatii sanatoase;
            - incurajarea copilului in participarea unor activitati extracuriculare, ca de exemplu sportul sau lectiile de actorie. Activitatea fizica poate ajuta la intarirea fizicului, precum si in cresterea increderii in sine. Copilul poate sa incerce mai multe tipuri de activitati sportive, pana cand gaseste unul care il atrage in mod deosebit. Lectiile de actorie sunt extrem de utile in cizelarea personalitatii si cresc de asemenea stima de sine si increderea in sine;
            - incurajarea activitatilor sociale care au loc in comunitatile de provenienta, precum activitatile extrascolare (cercuri de poezie, pictura) sau implicarea in activitati religioase (corul bisericii);

Acasa Nutritie Servicii Preturi Testimoniale Contact
Copyright © 2014 Bioestet - Realizare Site - Figi Advertising